Spelmechanisme

Met dit spelmechanisme richten we ons op samen een resultaat behalen maar ook op het aspect waarbij mensen iets van elkaar vinden. Zeker in een online omgeving waar het heel makkelijk is om mensen te volgen en het relatief veilig is om iets van elkaar te vinden. In dit blog staat het spelmechanisme ‘vrienden’ centraal. Tussen haakjes staat de impact die het onderwerp heeft op het gevoel van de speler. Voor meer informatie hierover staat in voorgaande blogs.

Bij dit spelmechanisme spelen de volgende vier onderdelen een rol:

Likes (+2 Positieve feeback, +2 Samen)

Een like is snelle positieve feedback van iemand die wij (meestal) kennen op een actie die we uitgevoerd hebben. Door ervoor te zorgen dat deze spelresultaten op de social media van de speler komen, kunnen vrienden de speler positieve feedback geven op de behaalde resultaten.

Groepen (+1 Bijdragen, +2 Samen)

Door samen een groep te vormen om je spel te gaan spelen, wordt het gevoel dat je een bijdrage levert versterkt. Denk bijvoorbeeld aan het samen met jouw afdeling uitwerken van een verbetering voor het bedrijf, kampioen worden met je sportteam of het samen tot die in de nacht gamen om de ultieme eindbaas te verslaan.

Aanbevelingen (+2 Positieve feedback, +2 Samen)

Een like is meestal beperkt tot een klik op een knop. Bij aanbevelingen gaat dit nog een stapje verder. Hierbij geef jij aan dat een ander ergens goed in is. Naast het bevestigen van de ander zijn kwaliteit, stel je jezelf ook kwetsbaar op aangezien jouw aanbeveling impact kan hebben op je eigen reputatie. In spelsituaties kan je deze sterkere vorm van likes inzetten om je boodschap extra kracht bij te zetten.

Competitie (+1 Positieve feedback, + 1 Bijdragen, +1 Samen)

Door een competitie-element toe te voegen aan een spel, worden spelers gemotiveerd om het beter te doen dan de andere speler(s) of team(s). Denk bijvoorbeeld aan het gemiddelde cijfer voor een afdeling, onderlinge puntenaantallen voor een e-learning of de highscore op de flipperkast.