Spelmechanisme – Beloning

Wanneer we het over spelmechanismes of gamifyen hebben, denken de meeste mensen direct aan beloningen. Beloningen komen in vele soorten en kunnen ingezet worden om verschillende gevoelens aan te spreken. In dit blog staat het spelmechanisme ‘beloning’ centraal. Tussen haakjes staat de impact die het onderwerp heeft op het gevoel van de speler. Voor meer informatie hierover kun je de voorgaande blogs lezen.

Achievements (+1 Haalbaar, +1 Positieve feedback, +2 Verras)

Achievements worden vaak uitgedeeld voor acties die niet direct betrekking hebben op het einddoel. Om een voorbeeld te geven: met Fifa voetbalspel kan je een achievement verdienen als je 100 keer op het doel hebt geschoten. Dit is natuurlijk niet het doel van het spel maar toch wordt je beloond voor je tijd en energie. Voor sommige spelers werkt dit als een extra motivatie om alles uit het spel te halen (en de achievements te verzamelen).

Status  (+1 Positieve feedback, +1 Bijdragen, +2 Samen)

Status kan een rang zijn in een spel, een avatar van je speelfiguur maar ook het niveau van je creditcard of de loyaliteitskaart van je favoriete vliegmaatschappij. Veel spelers zijn gevoelig voor deze beloning en doen extra hun best om deze statusbeloningen te verdienen.

Verlies voorkomen (+1 Bijdragen)

Verlies voorkomen. Het lijkt geen beloning, toch worden we sterk gedreven door dit spelmechanisme. Kijk maar eens naar de acties die je uithaalt om maar lid te blijven van een speciaal programma voor loyale leden. Het verlies van punten voor je examen als je niet aanwezig bent bij colleges of mobiele games waarbij je je gewas moet oogsten omdat het anders verloren gaat.

Bonussen (+1 Falen = Leren, +1 Positieve feedback, +2 Verras)

Eigenlijk het positief tegenovergestelde van het vorige mechanisme: je wordt beloond als je een bepaalde actie uitvoert. Als je meer dan 100 euro uitgeeft krijg je 10% korting, het bonuslevel om extra levens te verdienen of een punt extra voor je examen als je de vrijwillige opdracht met succes afrond.

Gratis (+2 Verras)

Bijna gelijk aan de bonus maar met dit verschil dat jouw actie niet direct gekoppeld is aan het ontvangen van iets. Dit kan bijvoorbeeld een mystery jackpot zijn of een tegoedbon wanneer  een nieuwe vestiging van jouw favoriete merk in de buurt opent.

Deze verrassingen zorgen voor extra aandacht voor het spel en de motivatie om op zoek te gaan naar een nieuwe verrassing.

Beloning schema (+1 Positieve feedback, +2 Verras)

Dit punt geldt voor alle onderdelen. Je wilt ervoor zorgen dat je een juiste balans vindt in het belonen en de grootte van de beloning. Hiermee kan je ervoor zorgen dat de afzonderlijke beloningen nog veel meer impact hebben op de speler.