Spelmechanisme – Groei

Ligt de speler nog op koers om zijn doelen te behalen? Met tussentijdse feedback kunnen we de speler motiveren om steeds een extra stapje naar het einddoel te zetten. In dit blog  staat het spelmechanisme ‘groei’ centraal. Tussen de haakjes staat de impact die het onderwerp heeft op het gevoel van de speler. Meer daarover lees je in eerdere blogs.

Levels (+1 Haalbaar, +1 positieve feedback, +1 Falen= Leren)

Door levels te koppelen aan de stappen die de speler maakt, kan je feedback geven over het niveau dat de speler heeft bereikt. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven tijdens een training dat je het Foundation, Practitioner of Master level hebt bereikt.

Een ander voorbeeld van een level is het level 60 warlord niveau bij het spelen van een game. Dezelfde mechaniek in een compleet andere setting.

Voortgang (+1 Haalbaar, +1 positieve feedback, +1 Falen= Leren)

Om je direct feedback te geven over jouw status ten opzichte van een level, doel of volgende stap, gebruiken we voortgangsindicatoren. Vaak is dit een percentage of een balk die langzaam vult tot het volgende punt.

Jouw voortgang ten opzichte van het bereiken van de volgende stap met je klantenkaart, het percentage van je opleiding dat je afgerond hebt of je voortgang ten opzichte van het bereiken van het volgende gamelevel.

Ontdekken (+1 positieve feedback, +2 Verras)

Groei in de vorm van ontdekking. Het vrijspelen van een stukje van de game map of het vrijspelen van een nieuw stukje theorie om te leren wanneer je bewezen hebt dat je de voorgaande stof beheerst.

Op deze manier zorg je ervoor dat de speler niet overladen wordt met teveel informatie. Langzaam ontdekt de speler nieuwe inzichten/functies en groeit mee met het spel.

Leren (+1 Haalbaar, +1 positieve feedback, +2 Falen= Leren)

Hierbij richten we ons op de feedback op jouw leerproces. Vaak vergeten we waar we ooit begonnen zijn met het leerproces. We komen op een punt aan dat we het vanzelfsprekend vinden dat we iets kunnen of snappen.

Door te laten zien wat je bereikt hebt, verhoog je de motiviatie van de speler om weer verder te groeien. Bijvoorbeeld laten zien hoe je gegroeid bent van taalniveau C2 naar B1, je +2 extra sword damage of een overzicht van de verlaagde productietijd sinds de start van het afdelingsverbeterspel.