Spelmechanisme – Doel

Als je een spel speelt of ontwerpt, moet je weten welke richting je op wilt en wat het doel is. Als je een doel hebt, dan bereik je eerder resultaat. Wanneer is een doel goed genoeg en waarmee moet je rekening houden bij het maken van een spel? In dit blog staat het spelmechanisme ‘doel’ centraal. Tussen de haakjes staat welke impact het heeft op het gevoel van de speler. Meer daarover staat in eerdere blogs.

Duidelijk (+2 Bijdragen, +2 Haalbaar)

Het spel moet een duidelijk doel hebben. De speler moet weten waarom hij het spel speelt en daarnaast moet ruimte zijn voor verrassingen. Win de gouden medaille op de 100 meter, spaar voor een professionele messenset en verdrijf de Orcs uit het land. Een duidelijk doel geeft richting aan je acties.

Kleine stapjes (+1 Bijdragen, +2 Haalbaar)

Wij zijn vaak geneigd om naar het grote geheel te kijken en ons zorgen te maken of we wel voldoende kennis/ervaring/vaardigheden hebben om het einddoel te halen.

Een opleiding van meerdere jaren kan je als een onhaalbare uitdaging zien. Aanstaande woensdag in de les Duits aanwezig zijn, is al een veel meer haalbare stap die uiteindelijk leidt tot het afronden van de opleiding. Geef een speler de kans om in haalbare stappen het hogere doel te bereiken.

Flow (+2 Bijdragen, +1 Positieve feedback)

Wanneer je in de flow of in de zone zit, presteer je optimaal. Door de juiste kleine stapjes aan te bieden kan je ervoor zorgen dat de speler in een flow terecht komt en eenvoudig stap na stap doorloopt. Ga op zoek naar de juiste balans van materiaal en grootte om flow te bereiken.

Episch (+2 Bijdragen, +1 Verras)

Als je het doel zo kan neerzetten dat de speler emotioneel gebonden is aan het realiseren van het doel, zorg je voor een hoge betrokkenheid. De ultieme vorm hiervan is het epische gevoel. Het gevoel dat je iets fantastisch hebt bereikt wat oorspronkelijk buiten je kunnen lag. Een ervaring om nooit meer te vergeten.

Eigenaarschap (+2 Bijdragen, +1 falen=leren)

De speler moet eigenaarschap kunnen nemen voor het doel. Het is natuurlijk prachtig als we streven naar dat ultieme doel, maar als jij daar geen enkele of beperkte invloed op kan uitoefenen verdwijnt al snel je motivatie om er iets aan te doen.

Verrassing (+2 Verras, +1 positieve feedback)

Zorg ervoor dat de speler tussentijds verrast wordt. Een speciaal wapen, een extra korting of die onverwachte borrelkar voor je afdeling.