Spelmechanismes

Om een goed spel te maken, moet je spelers raken. In vorige blogs Gevoel 1 en Gevoel 2 staat daarover meer. Om gevoelens bij de spelers aan te spreken, gebruiken we spelmechanismes. Deze mechanismes kunnen meerdere emoties tegelijk aanspreken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn deze spelmechanismes overal om ons heen.

Sport en spel

In de sportwereld zijn een aantal van de mechanismes uitvergroot. Met name de competitie om de beste te zijn, is een belangrijke drijfveer om dit spel ‘uit te spelen’. Natuurlijk wordt er ook bij spellen gebruik gemaakt van spelmechanismes. Traditionele bord- en kaartspellen bevatten veel van deze mechanismes. In de digitale wereld zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Reclame

Zonder dat we het door hebben worden we sterk beïnvloed door spelmechanismes in de reclamewereld. Vaak denken we dat we als consument logische, eigen keuzes maken, maar vaak worden we ongemerkt sterk beïnvloed.

Leren

Nog niet zo lang geleden leek het leerproces erg veel op een fabriek. Je stopte er kinderen in en zonder het al te leuk te maken en rekening te houden met de individuele behoeftes, hoopten we dat er aan het eind van de fabriek slimmere kinderen geproduceerd waren. We konden ze als halffabricaat weer op een niveau inschalen om ze eventueel het volgende leerfabriekje in te duwen.

Gelukkig zien we de laatste jaren een totaal andere benadering wat betreft leren en zien we ook dat spelmechanismes een veel belangrijke rol krijgt binnen scholen en opleidingen. Hiervoor geldt natuurlijk wel dat het leerdoel niet uit het oog verloren mag worden.

Werken

Steeds meer bedrijven geloven dat tevreden medewerkers essentieel zijn voor het leveren van een goed product. Om in te spelen op de behoefte aan fun en plezier zien we dat bedrijven enerzijds meer fun naar het bedrijf brengen: de tafeltennistafel of de ‘vrijmibo’. Maar ook aandacht besteden aan het leuker maken van werk wordt steeds populairder, denk bijvoorbeeld aan weekendcompetities om nieuwe producten te ontwikkelen.

Blogs

De komende serie van 5 blogs zoom ik in op de verschillende spelmechanismes, de gevoelens uit de vorige blogs die ze aanspreken en voorbeelden hoe deze ingezet worden in de verschillende gebieden.

De 5 mechanismes:

  • Doel
  • Groei
  • Beloning
  • Samenwerking
  • Tijd