Gevoel – deel 1

Bij het maken van een spel of het omzetten van een ‘normale’ activiteit naar een spelvorm, zijn er verschillende technieken waarmee je in het spel gevoelens losmaakt bij een speler. In dit blog en het volgende blog behandelen we 6 gevoelens die in een spel belangrijk zijn. 

1: Onderdeel van iets belangrijks (bijdragen) 

Als mens willen we graag onderdeel zijn van iets groters. Wanneer we ons betrokken voelen bij een doel, zijn we bereid veel tijd en energie te steken in het behalen daarvan.  

Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk. Dagelijks slepen veel mensen zich, met tegenzin, naar hun werk. Maar wanneer de sportvereniging of modelbouwclub een nieuw evenement organiseert, bloeien mensen op en steken ze daarin veel tijd en energie.  

In de wereld van gaming is het dan ook belangrijk dat je een doel krijgt. Dat doel daagt je uit om in actie te komen. Of het nu het redden van de prinses is, het epische avontuur of de wereld ontdoen van zombies, je wordt gedreven door deze grotere doelen. 

2: Geloof in het behalen van je doelen (haalbaar) 

Zo’n groot doel is prachtig. Maar tegelijkertijd zien we vaak alleen die hele grote berg die we moeten beklimmen om het doel te bereiken. En bij grote bergen, haken mensen af. Een diploma waarvoor je drie jaar lang iedere avond moet studeren, leren voor examens in je vrije weekend….  Laat maar.  

In spellen worden de grote doelen vaak opgedeeld in kleine brokken. Stap-voor-stap krijg je een nieuwe uitdaging voorgeschoteld. Een uitdaging die je kunt halen omdat je goed voorbereid bent door het voltooien van de voorgaande levels. Met kleine stapjes kom je steeds dichter bij het doel en tegelijkertijd krijg je vertrouwen dat je de skills hebt om het einddoel te halen. 

3: Samen aan iets bouwen (Samen) 

Veel spellen hebben een competitieve basis. Je moet beter zijn dan een ander om het spel te winnen. Dat geeft een positieve drive om een mooi resultaat te halen. En om dat resultaat te behalen, moet je vaak ook samenwerken met anderen.  

Als mensen zijn we geprogrammeerd om samen te werken en we vinden het dan ook fijn als we samen met anderen tot een overwinning of een mooi resultaat kunnen komen. De voldoening van goed samenwerken is vaak sterker dan die van het winnen van een spel. 

Offline zie je dit bijvoorbeeld bij teamsporten. Natuurlijk is het leuk om te winnen maar die heroïsche strijd op die regenachtige zondag waarbij Piet en Jan samen de overwinning er uitgesleept hebben….  

Online zie je dat spellen met een sociaal karakter populair zijn. World of Warcraft en Pokemon Go zijn hier voorbeelden van. Avonturen delen met anderen en samen het ultieme doel bereiken, is leuker dan alleen op je zolderkamertje te spelen.